Köy Fırını. Ekmek ve haşhaşlı kesme. Ekinhisar/SandıklıBlogları gezerken yemek sitelerindeki ekmek çeşitleri beni bir hayli şaşırtmıştı. Kırk çeşit ekmeğin olması… Galiba Türk yemek kültürü bloglarda yaşatılıyor.
Günlük gazetelerde bile Türk kültürüne ait bir şey bulmak pek mümkün olmuyor.
Batılılar günlük hayata ait ne varsa görüntüye çekmiş. Öyle ki dün akşam seyrettiğim bir Fransız kanalında (Arte) 70-80 yaşındaki bir bayanın yıllar önce çektiği fotoğrafların uzun uzun değerlendirilmesi yapılmıştı. Örneğin 40 yıl önce çekilen bir fotoğraf karesi gösterildi, arkasından o mekana gidilerek değişiklikler konuşuldu. Fransız televizyon kanallarını izlerken, günlük hayatın ne derece önemli olduğu, yaşantı ve kültürün, geleneksel günlük hayatta gizli olduğunun ipuçlarını veriyordu seyredenlerine.
Daha önce izlediğim bir belgeselde ise, 70’li yıllarda Hippi olarak adlandırılan insanların eski, küçük bir Wosvogen ile gittikleri Afganistan seyahatine ait video ve fotoğraflar gösterildi. Daha merak uyandırıcı olan ise, 70’li yıllarda Afganistan’a giden bu Hippi grubundan, hayatta olanları tekrar aynı yerlere götürülmeleri idi. O yıllarda kaldıkları otelin eski ve yeni video görüntüleri, konakladıkları yerler ve şimdiki hali seyredenleri ve o insanları bir hayli duygulandırmıştı. 70’li yıllarda oraya gidip çeşitli sebeplerle ölenlerin mezarları ziyaret edilmişti.
Batılılar seyahat edenleri hep saygıyla anmış. Onların getirdikleri bilgi ve belgeler, (seyahat notları, fotoğraflar, video görüntüleri…) daha sonra o ülkelerin dış politikasını bile belirleyici unsurlardan biri haline gelmiş.
Bir Fransız televizyonundaki bu belgeselleri izlerken, (özellikle Hippiler’in Afganistan macerası) aklıma geldi. 80’li yılların başında Afganistan’ın Ruslar tarafından işgal edilmesi, Türk insanını derinden üzmüştü. Ama biz sadece üzülmüştük. O yıllara ait, özellikle mücahitlik taslayan, Afganistan için şiirler yazmaktan başka bir şey yapmayan insanlarımız vardı. Kimse eline fotoğraf makinasını alıp oraya gitmedi. Uzaktan şiir yazmak daha hoştu herhalde. O yıllara ait Türk insanının çektiği ne bir fotoğraf, nede video görüntüsü var elimizde. Seyahat etmiyoruz. Son 2-3 yüzyıldır seyahat eden, seyyahı bulunan milletler hep kazanan milletler olmuş. Bizse hep kendi iç çekişmelerimiz sebebiyle dışarıya hiç bakmamışız. Bizim dışımızda da bir dünya var. Hatta bu dünyadaki insanlar bizi artık özlemle bekliyorlar. Türkler gelecek, barış, huzur ve güven getirecek diye.