İlk olarak 2001 yılında düzenlenen Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl 1-8 Haziran tarihleri arasında dokuzuncu kez gerçekleştiriliyor. Anadolu’nun bu ilk ve tek gerçek caz festivali ilk kez yapıldığı 2001 yılında, bir Anadolu şehrinde caz festivali yapmanın mümkün ya da gerekli olup olmadığı tartışmalarına yol açarak “gerçekleştirilmesi mucize” yorumlarına neden olmuştu. Festival dokuzuncu yılına girerken, artık kalıcılığını ve her koşulda sürdürülebilirliğini ispatlamış bir marka haline geldi. Bu yıl kriz nedeniyle büyük şehirlerde yapılan pek çok festival dahi iptal tehdidi altında mücadele verirken, Afyonkarahisar Festivali istenirse küçük desteklerle önemli işler yapılabileceğinin yaşayan bir kanıtı gibi ayakta.
Bu yılki başarıda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin birbirini tamamlayan maddi ve manevi desteklerinin büyük payı bulunuyor.
Festival 2009’un en anlamlı desteğini Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın inisiyatifiyle gelen bu maddi ve manevi destek, bu zorlu senede Festival için büyük bir moral ve enerji kaynağı oldu.
Sürekli yükselen bir grafik izleyen Festival’e emeği geçenlere yakından bakıldığında, aslında son üç yıldır aynı isim öne çıkıyor. 2007 yılında göreve başlayan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, göreve geldiği ilk günden beri Festivalin arkasındaki en önemli kale oldu. Valiliğin 2009’da da devam eden maddi desteklerinin yanında, özellikle şehrin önemli yerel kurum ve sivil kuruluşlarını da Festival’in etrafında biraraya getirme konusunda Haluk İmga’nın etkin çabaları bulunuyor. Bu çabanın 2009’daki en önemli meyveleri de ilk kez bu yıl Festivalin kurumsal sponsorları arasına katılan Afyonkarahisar Ticaret Borsası ve Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’nden gelen anlamlı destekler oldu.
Afyonkarahisar Belediyesi’nden bu yıl gelen maddi ve manevi destek de şehirde Festival etrafında oluşan sinerjiye büyük katkı sağladı. Görevine henüz başlayan Afyonkarahisar’ın yeni Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Festivaline daha çok sahip çıkan bir Afyon için ilk kıvılcımı yakmış oldu.
Prag-Afyon dostluğunda beşinci yıla doğru:
Açılış ve kapanış konserleri Praglı sanatçılarla yapılacak
2005 yılında Prag Jazz Open’a Türkiye’den sanatçıların katılımıyla tohumları atılan iki şehir arasındaki sanatsal ve müzikal dostluk, kesintisiz olarak devam ediyor. Global ekonomik krize yenik düşmeyen bu sanatsal işbirliği bu yıl daha da perçinlendi.
2009 Afyonkarahisar Caz Festivali’nin hem açılış hem kapanış konserlerinde Praglı sanatçılar yer alacak.
Açılış konserinde çok yönlü bir sanatçı: Film yıldızı, tiyatro ve müzikal oyuncusu, model ve caz şarkıcısıElin Špidlová
Festivalin 1 Haziran’daki açılış konserini Çek ses sanatçısı ve aktris Elin Špidlová gerçekleştirecek. Špidlová ülkesinde iki farklı alanda birden kariyer ve isim yapan ender sanatçılardan. Çok yönlü sanatçı ve şarkıcı Špidlová Festivale Elin & her band adlı kendi grubuyla katılıyor. Grupta yer alan sanatçılar Filip Gondolan, Marek Pilo ve Carlo Zegarra Abanto.
Güney Afrika ve Arjantinli sanatçılar Afyon’da
Festival bu yıl ayrıca çok farklı ülkelerden sanatçıları da Afyon’da caz severlerle buluşturacak. Bunlardan ilki The Jonathan Crossley Electric Band. Grup Festivale Güney Afrika’dan katılıyor. Halen Avrupa turnesinde olan grup, turnelerini tamamlar tamamlamaz Festivale katılmak üzere Afyon’a gelecek.
Arjantinli ünlü bandoneon ustası Gustavo Battistessa’nın solist olarak yer alacağı bir diğer önemli konserde, kendisine modern Tango’nun Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Piatangoorkestrası eşlik edecek. Piatango’da yer alan sanatçılar ise, Burcu Bal – keman, Başak Elkutlu – viyola, Şirin Vatan – viyolonsel, Ceyda Pirali – piyano, Saltuk Tukur – bas gitar ve Mine Berkay – perküsyon.
Festivale kardeş şehir Prag’dan katılacak bir diğer grup da Lukas Kytnar Caz Quartet olacak. Lukas Kytnar Dörtlüsü’nde Ondrej Stveracek, Jonathan Crossley ve Lloyd Martin yer alıyor.
Finalde sürpriz: Efsane jazz-rock grubu Impuls’un solistlerinden Martina Fišerová kapanış konserinde
Yerli sanatçılardan kaçırılmaz konserler
Fetival izleyicileri bu yıl katılan Türk gruplar açısından da şanslı bir yıl geçirecekler. Türkiye’nin en yetenekli genç müzisyenleri ve deneyimli sanatçıları Afyonlular’a unutulmaz konserler verecek.
Saksofonda Korhan Futacı, bas gitarda Selim Saraçoğlu, elektro gitarda Barlas Tan Özemek ve zil ve davullarda Tunç Çakır’dan oluşan İstanbul’lu doğaçlama müzik dörtlüsü, Festivale bu yıl oluşturdukları ve “Doğum” adını verdikleri projeyle katılıyorlar. Yine hepsi de enstrümanlarının ustası olan sanatçılar Erdinç Şenol (davul), Kaan Koçak (gitar-vokal), Hakan Yelbiz (bas gitar), Yaman Hoadi (perküsyon), Emrah Karaduman (klavye, PC) ve Ceyda Köybaşıoğlu’ndan (vokal) oluşan Selfish Festivalin bir diğer konuğu. Türkiye’nin en iddialı “cover” müzik grubu olan Selfish konserine Türk cazının “dahi çocuk”larından pianist Genco Arı konuk sanatçı olarak katılacak.
Türk cazının yetkin isimlerinden Ahmet Berker grubuyla birlikte Ankara’dan geliyor
Türkiye’de cazın sevilmesinde en fazla emeği geçen isimlerden Ahmet Berker grubu The Ultimate Jazzy Quintet ile Festivale Ankara’dan katılıyor. Caz severlerin çok yakından tanıdığı bir isim olan Berker, 1976 yılından bu yana TRT Ankara Radyosu’nda kesintisiz yayınlanan “Caz Panaroması” programının yapımcısı. Beşlide, Ahmet Berker’in (piyano) yanısıra, Volkan İldinç (alto saksofon), Alpay İşman (kontrabas), İrfan Erentürk (davul) ve Ahmet İşsever (vokal-perküsyon) yer alıyor.
Okul söyleşileri için marka isimler geliyor
Festivalin alamet-i farikası okul söyleşileri için Afyon’a gelen konuklar bu yıl alanlarının en başarılı isimleri. Bu isimlerin hepsi de yalnızca yaptıkları işle anılan ve bu şekilde marka olmuş örnek sanat insanları.
Dizi oyunculuğu ve seslendirme denilince ilk akla gelen oyuncular
Türk seslendirme sanatının duayenlerinden ünlü aktörKöksal Engür – tiyatro ve oyunculuk, en son rating rekortmeni Vali dizisi ve diziden uyarlanan sinema filmiyle geniş kitlelerle buluşan oyuncuAyşegül Ünsal – oyunculuk, dizi rekortmeni oyuncu İdil Fırat – oyunculuk alanlarında yapacakları söyleşilerle Afyon’da öğrencilerle buluşacak sanatçılar.
Ayşegül Ünsal – oyunculuk, dizi rekortmeni oyuncu İdil Fırat – oyunculuk alanlarında yapacakları söyleşilerle Afyon’da öğrencilerle buluşacak sanatçılar.
Müzik programı yapımcılığının altın üçlüsü
Fazla söze gerek yok: Hülya Tunçağ – caz ve müzik programcılığı, İzzet Öz – müzik programcılığı ve yapımcılık, Ahmet Berker – caz ve radyoculuk konularında engin deneyimlerini paylaşacaklar.
2009 Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazanan Feryal Tilmaç da Festivalde
Bu yıl edebiyat ve yazarlık alanında ödüllü bir isim var, 2009 Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazanan Feryal Tilmaç. Edebiyat alanında öğrencilerle buluşacak bir diğer isim de yazar Gönül Kıvılcım.
Ve duayenler
Atilla Dorsay – sinema ve eleştiri,Ercan Akyol – karikatür, Latif Demirci – karikatür,Aykut Uslutekin – fotoğraf, Argun Okumuşoğlu – resim,Cemil Ağacıkoğlu – fotoğraf alanlarında söyleşi yapacaklar.
Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da konserlerin yanısıra, sanat ve kültür söyleşileri, atölye çalışmaları, sergiler, kitap standları ve belgesel gösterimleri gibi pek çok etkinlik yer alacak.
Festivalin olmazsa olmazları haline gelen karikatür ve fotoğraf sergilerinde bu yıl iki ustanın yapıtlarına yer veriliyor. Her iki sergi de Ali Çetinkaya Tren Garı’nda sanatseverlerle buluşacak. Latif Demirci Karikatür Sergisiünlü sanatçının karikatürlerinin doğuş sürecini gözler önüne seren çok ilginç bir sergi; sergide sanatçının taslakları da yer alacak. Aykut Uslutekin Caz Fotoğrafları Sergisi ise artık Festival ile özdeşleşti, çünkü ilk yılından beri Festivali destekleyen fotoğraf sanatçısı Uslutekin yaşamındaki en önemli iki unsuru birleştirdiği bu sergileri Festivalin başından beri kesintisiz her yıl gerçekleştiriyor.
Festivali yaşatan olmazsa olmaz destekçiler
Festivalin yerel sponsorları bu yıl her zamankinden daha fazla şehirlerine ve Festivale sahip çıkıyorlar. Festivalin bugünü ve geleceğine imzasını atan bu sponsorlar arasında öne çıkan kuruluş açıldığı günden beri Festivalle özdeşleşen bir isim: Korel Termal Otel. Korel Termal Otel Festivalin Ulusal ve Uluslararası Sanatçı Konaklama Sponsoru olarak Festivalin vazgeçilmez ve daimi destekçisi.
Festivali katkıları ile yaşatan başlıca yerel sponsorlar ise; Özgür Yapı, Genhan, Afyon Mermer, Özer Band, Nur Lokantası, Altınay Şekerleme, Gün FM, Şen Shop ve Fenerbahçeliler Derneği.
Festivali yalnız bırakmayan yerel basın kuruluşları ise: Zafer Gazetesi, Kurtuluş Gazetesi ve Odak Gazetesi.
Krize rağmen yeni sponsor geldi
Festivale her yıl destek vererek yaşamasını sağlayan yerel ve ulusal sponsorlara bu yıl Açılış Konseri Sponsoru olarak Ferco Motor da katıldı. Ferco Motor’un bu önemli katkısını tıpkı diğer sponsorlar gibi gelecek Festivallerde de sürdürmesi ve daimi sponsorlar arasına katılması bekleniyor.
Festivalin diğer önemli ulusal sponsorları ise yıllardır verdikleri desteklerle Afyon halkının gönlüne taht kuran Türkiye’nin önde gelen kuruluşları: Eğitim Sponsoru Aydın Doğan Vakfı, Uluslararası Sanatçı Ulaşım Sponsoru Kamil Koç Otobüsleri, Sahne Sponsorları Shure ve Pozitif, Kültür Sponsorları Sevda Cenap And Vakfı,Aydın Boru Endüstrisi, Leo Organizasyon, Mim Sanat ve MAS Matbaacılık.
Festivalin Basın Sponsorları ise yine yıllardır değişmeyen isimler: Hürriyet, Milliyet, Radikal, Cumhuriyet, Milliyet Sanat, NTV, CNBC-e, CNN Türk ve Açık Radyo.